• Informacje na temat:

    rogaliki

Artykuły na temat: rogaliki
  • Przepisy na dania z dodatkiem produktów zbożowych

    Andrzej Polan w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował m.in. falafela z zielonego groszku z płatkami kukurydzianymi, ciepłe rogaliki i bułeczki z maślanką,...

  • Śniadanie do łóżka

    Świeżo zaparzona kawa, chrupiące rogaliki, sok z pomarańczy... a to wszystko podane przez ukochanego do łóżka, gdy jeszcze wtulamy się w poduszkę, łapiąc resztki snu.

  • Suknie z pieczywa

    Kolekcję wieczorowych sukni z kromek chleba, bułek, rogalików, naleśników i herbatników zaprezentował słynny paryski projektant Jean-Paul Gaultier. Ładne, ale nie sposób w tym chodzić.

  • Znani z wyrafinowanej kuchni Francuzi spędzają coraz więcej czasu przy stole. Według najnowszych statystyk, przeciętny potomek Ludwika XVI przeznacza w ciągu dnia około 2 godz. i 15 min. na posiłki. Chodzi głównie o obiad i kolację, bo na śniadanie, tradycyjnie już, wystarcza Francuzom mała kawa i rogalik.

  • Ciasteczka adwentowe

    ...tym lepsze). Krok 9: Rogaliki kładziemy na blaszce (na papierze do pieczenia) i wkładamy do piekarnika, gdzie pieczemy ok. 10-12 minut. Krok 10: Po wyjeciu z piekarnika proponuje od razu je posypać lub nawet poobracać w misce z cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem. Krok 11: po ostygnięciu rogaliki pakujemy do pudełka, puszki, gdzie leżakują ok. 2 tygodni (a w zasadzie im dłużej tym...

  • Świat na talerzu o poranku

    ...to oczywiście słynne na cały świat croissanty, czyli rogaliki z ciasta francuskiego, często podawane z masłem i dżemem. Najlepsze croissanty zachwycają chrupkością. W tym śniadaniowym zestawie nie(...) zahaczają o ulubiony bar i tam, zwykle na stojąco, zjadają słodkie śniadanie. Na talerzu podobnie jak we Francji - rogaliki. Nie będą to jednak typowe croissanty, ale ich włoska wersja, czyli cornetto...

  • 13 produktów, które na długo zaspokoją głód

    ...bezglutenową komosą ryżową). Gotowane ziemniaki: Rekordziści wśród warzyw Są sycące, bo: jest w nich dużo wody, a nie ma tłuszczu. Są 7 razy bardziej sycące niż francuskie rogaliki (10 dag ziemniaków...

  • David Bez, Śniadanlove

    ŚNIADANlove jest formą protestu - wobec byle jakich śniadań zjadanych w pośpiechu, na stojąco, kawy z rogalikiem, niezdrowych przekąsek. Dla wszystkich - mięsożerców, wegetarian, wegan i witarian. Dla zdrowia i dobrego samopoczucia. "Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia" -  z takim stwierdzeniem spotykamy się niemal na każdym kroku. Śniadanie nie tylko dodaje energii, ale także...

  • Wielki test o żywności - sprawdź wyniki

    ...wigilijne rogaliki b) wielkopolskie pieczone pyry c) małopolskie bajgle z makiem              

  • Śniadania na świecie

    ..., kiełbaski, ziemniaki smażone (tzw. hash browns ), tosty czy naleśniki (w Kanadzie polewane syropem klonowym). Popularne są również muffinki oraz rogaliki z dżemem. Amerykanie piją bardzo dużo kawy (stąd...

Wideo na temat: rogaliki
  • Zmysłowe smaki: Rogaliki z marmoladą

    Oto deser, który zachwyci każdego! Pyszne, mięciutkie rogaliki z nadzieniem z marmolady błyskawicznie znikną z talerza. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu. Rogaliki z marmoladą – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

Przepisy na temat: rogaliki
  • Kruche rogaliki

    ...gniazda nasienne. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Placek pokrój na 16 trójkątów. Na każdym połóż cząstkę jabłka. Zwiń, formując zgrabne rogaliki. Ciastka ułóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz 20-25 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu rogaliki możesz oprószyć cukrem pudrem. 

  • Rogaliki migdałowe

    ...lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Placek pokrój na 16 trójkątów. Na każdym połóż porcję migdałowego nadzienia. Zwiń, formując zgrabne rogaliki. Posyp je grubym cukrem. Ciastka ułóż na blasze...

  • Rogaliki arachidowe

    ...i potnij na 12 trójkątów. Nakładaj porcje masy, zwijaj rogaliki, mocno zlepiaj. Piecz ok. 15 min w 180ºC. Polej polewą, posyp orzeszkami.

  • Rogaliki półfrancuskie

    Napełnione miodowym nadzieniem

  • Rogaliki z kremem daktylowym

    Rogaliki drożdżowe są przez nas uwielbiane do najmłodszych lat. Próbowałyście ich z takim, nietypowym nadzieniem?

  • Nadziewane rogaliki

    ...dłuższym brzegu każdego trójkąta ułóż trochę masy makowej. Zawiń trójkąty i uformuj z nich rogaliki (wierzchołek trójkąta powinien być na górze). 5. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rogaliki. Możesz roztrzepać białko i posmarować nimi rogaliki, a następnie obsypać makiem wymieszanym z cukrem pudrem. Wstaw do piekarnika, piecz 15 minut.

  • Wiśniowe rogaliki

    ...4 części, rozwałkuj na okrągłe placki. Każdy pokrój na 8 trójkątów. Rozłóż masę i zwijaj ciasto, tworząc rogaliki. Posmaruj je jajkiem i posyp resztą orzechów. Piecz 20 min w 180 st.

  • Przekąska dla kibica - rogaliki z pesto, szynką i serem

    Podczas kibicowania dobrze jest mieć jakieś przekąski pod ręką. Takie, które robi się szybko i łatwo, dobrze smakują i najlepiej, żeby pasowały do tradycyjnego napoju kibiców. Stąd pomysł na wytrawne rogaliki z pesto, szynką i kozim serem.

  • Słodkie rogaliki z czekoladą

    ...schłodzonego ciasta odrywaj małe porcje i wciskaj je do metalowych foremek na rogaliki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C, piecz około 10-12 minut. Pozostaw w foremkach do wystudzenia i dopiero...

  • Rogaliki francuskie  z wiśniową konfiturą

    ...ciasto rozwałkuj na cienki placek. Pokrój go na 16 trójkątów. Na każdym połóż porcję konfitury wymieszanej z wiśniówką. Zwiń, zaczynając od podstawy. Rogi zawiń do środka. Uformuj rogaliki. Piecz je 15–20 minut w temp. 200ºC. Po wystudzeniu rogaliki oprósz cukrem pudrem.

Dyskusje na temat: rogaliki
  • Re: Szybki deser

    coś nieco trudniejszego niż kisiel i budyń z proszku - rogaliki z ciasta francuskiego - ciasto pokrojone w kwadraty lub trójkąty - na środek każdego z nich nalezy połozyć łyżeczkę konfitury wiśniowej lub truskawkowej STOVIT i wstawic do piekarnika na ok. 15 min. dla mniej najszybszy i najpyszniejszy deser

  • Re: Rogaliki migdałowe

    Rogaliki https://youtu.be/udRD_vFiTg0

  • jak zwijac rogaliki

    bardzo bym chciala zrobic rogaliki drozdzowe, prosze mi po krotce wyjasnic jak je zwijac , wiem tylko ze z ciasta trzeba wykroic trojkat i co dalej? od ktorej strony zwijac i co zrobic z koncowkami? domyslam sie ze zaczynamy zwijac od dluzszej striny a koncowki delikatnie zagiac lub zlepic? z gory dziekuje

  • Re: Rogaliki migdałowe

    przepis jest na stronce nie musisz podawac w linku

  • Re: jak zwijac rogaliki

    Najlepiej rozwałkować ciasto na kształt koła i kroić je tak jak pizzę - w trójkąty. Na szerszym końcu układamy nadzienie, zwijamy i na blaszce formujemy rogaliki. Oczywiście nie robimy od razu całego ciasta - najlepiej odrywać po kawałku i każdy z nich osobno rozwałkować.

  • Re: jak zwijac rogaliki

    Trochę poszperałam na youtube na tym filmiku znalazłam odpowiedź. Między 2:34, a 2:51 jest pokazany sposób na zawijanie rogalików. Mam nadzieję, że pomogłam :)

  • Re: Rogaliki z kremem daktylowym

    https://www.youtube.com/watch?v=PF97DllywTY

  • Re: jak zwijac rogaliki

    Dziękuje za wszystkie odp. pomogły! Dzięki wszystkim