• Informacje na temat:

    oliwa

Artykuły na temat: oliwa
  • Dobra oliwa

    Oliwa ma dość intensywny zapach, mimo to warto do niej przekonać malucha. Jest bowiem bogata w cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas oleinowy, istotny m.in. dla układu krążenia. Najlepsza jest oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia, którą zazwyczaj jada się na zimno. Można ją jednak dodawać do ciepłej zupki oraz innych gotowanych dań dla niemowlęcia (na początek wystarczy...

  • Oliwa zapobiega demencji

    Podczas badań na myszach laboratoryjnych naukowcy z Uniwersytetu Temple w Filadelfii zidentyfikowali mechanizmy kryjące się za korzystnym wpływem oliwy na procesy poznawcze.  - Oliwa redukuje stan zapalny w mózgu, a co najistotniejsze aktywuje proces o nazwie autofagia. Polega on na trawieniu i usuwaniu przez komórkę obumarłych i uszkodzonych elementów jej struktury, takich jak blaszki amyloidowe...

  • Oliwa z oliwek

    Oliwa z oliwek ma dość intensywny zapach, mimo to warto do niej przekonać malucha. Jest bowiem bogata w cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas oleinowy, istotny m.in. dla układu krążenia. Najlepsza jest oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia, którą zazwyczaj jada się na zimno. Można ją jednak dodawać do ciepłej zupki oraz innych gotowanych dań dla niemowlęcia (na początek...

  • Oliwa dobra na wszystko

    Oto ustalenia ekspertów Instytutu Biologii Komórkowej włoskiego Komitetu Badań Naukowych. Naukowcy potwierdzili teorię włoskich babć twierdzących od zawsze, że oliwa jest dobra na wszystko. Poprawia funkcjonowanie mózgu Badacz Marco Fiore wyjaśnił, że celem eksperymentów było ustalenie wpływu polifenoli z oliwy na czynniki wzrostu w organizmie i na neurony, a zatem na poprawę...

  • Oliwa dla smyka

    Najzdrowsze są oliwy tłoczone na zimno, ale mają one charakterystyczny posmak, który może nie odpowiadać dziecku. Warto to sprawdzić i w razie potrzeby zmienić rodzaj oliwy. Ważne, by maluch dostawał ją (lub olej rzepakowy czy słonecznikowy) nie tylko w zupce, ale także w postaci surowej, na zimno - jako dodatek do surówek, sałatek czy składnik domowego majonezu. Wtedy oliwa na pewno zachowa...

  • Włosi radzą: Jedz chleb z oliwą

    ..., wskazujące, że w tym połączeniu oba te składniki uzupełniają się nawzajem i poprawiają swoje wartości odżywcze. Według naukowców oliwa pasuje do chleba także dlatego, że obniża jego wskaźnik glikemiczny...

  • Oliwa, olej i czarna herbata - połysk i blask

    Ekologiczne środki sprawdzą się także w pielęgnowaniu naszego domowego wyposażenia. To też działa!

  • Oliwa z oliwek najlepsza do smażenia

    Najzdrowsza i najlepsza do smażenia jest oliwa z oliwek. Badania wykazały, że nawet w wyższych temperaturach, oliwa z oliwek jest chemicznie bardziej trwała niż inne oleje.

  • Czy lepiej smażyć na oliwie czy na smalcu?

    Olej, oliwa, a może smalec - co wybrać? Cała tajemnica kryje się w odpowiednim zastosowaniu każdego z tych produktów. Aby tłuszcze zachowały swoje drogocenne składniki, ale nie szkodziły, trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach. Po pierwsze - oliwa z oliwek nadaje się tylko do krótkiego smażenia w niskiej temperaturze (do 120°C). Unikajmy jednak długiego smażenia - w skład oliwy...

  • Oliwa - najlepsza z dodatkami

    Oliwa orzeźwiająca z cytryną: 2 cytryny sparz i wytrzyj do sucha. Z owoców zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Włóż je do butelki. Zalej 3 szklankami oliwy. Szczelnie zakręć i odstaw w chłodne ciemne miejsce na mniej więcej 2 tygodnie. Oliwa pikantna z chili: 4 papryczki chili oczyść z pestek, strączki pokrój, włóż do butelki. Dosyp łyżkę suszonych płatków chili. Zalej ok. 3 szklankami oliwy...

Zdjęcia na temat: oliwa
Wideo na temat: oliwa
  • Polscy naukowcy odkryli nowe właściwości substancji znajdującej się w oliwie z oliwek

    Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli nowe właściwości oleaceiny - składnika oliwy z oliwek. Może ona zapobiegać wielu chorobom, np. udarowi i zawałowi serca. Jak naukowcy odkryli takie właściwości oliwy z oliwek? Czy każda oliwa ma taką samą zawartość oleaceiny? Powiedzieli o tym w "Dzień Dobry Wakacje" dr Monika Czerwińska i prof. Marek Naruszewicz.

  • Dietetyk: Oliwa i ostre przyprawy "pogonią" metabolizm na brzuchu

    Czy da się schudnąć tylko na brzuchu? Dietetyk Agnieszka Piskała zdradziła jak wspomóc zrzucanie tłuszczyku z tego newralgicznego miejsca. Okazuje się, że niektóre produkty i napoje podnoszą metabolizm i sprzyjają zrzucaniu niechcianych "oponek". (źródło: TVP/x-news)

  • Czym pielęgnować suche, zniszczone panokcie

    Domowa pielęgnacja paznokci może być równie skuteczna jak ta wykonywana w profesjonalnym gabinecie kosmetycznym. Wystarczą tylko odpowiednie preparaty, ale zdaniem fachowców w tym przypadku dużo lepiej sprawdzają się naturalne produkty takie jak olej kokosowy, olej rycynowy czy oliwa z oliwek niż gotowe odżywki z drogerii. Tajemnica pielęgnacji tkwi także regularnie wykonywanym manicurze oraz

Przepisy na temat: oliwa
  • Dobra oliwa

    Oliwa z oliwek ma dość intensywny zapach, mimo to warto do niej przekonać malucha. Jest bowiem bogata w cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas oleinowy, istotny m.in. dla układu krążenia. Najlepsza jest oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia, którą zazwyczaj jada się na zimno. Można ją jednak dodawać do ciepłej zupki oraz innych gotowanych dań dla niemowlęcia (na początek...

  • Oliwa ziołowa

    Gałązki tymianku i rozmarynu umyj i pozostaw na ręczniku papierowym do wysuszenia.

  • Jak przechowywać oliwę?

    Oliwa z oliwek ma trzech wrogów: światło, ciepło i tlen, dlatego trzeba ją odpowiednio chronić. Jej "domem" nie powinna być jednak lodówka.

  • Oliwa i sól - kluczowe składniki kuchni Conrado Moreno

    Podstawą kuchni hiszpańskiej jest dobrej jakości oliwa, a rybę wystarczy upiec i doprawić grubo zmieloną solą - przekonuje PAP Life Conrado Moreno, fan rodzimej kuchni hiszpańskiej. "Dla Hiszpanów masło mogłoby nie istnieć - oliwa godnie je zastępuje" - dodaje.

  • Cukinia w oliwie

    Świetnie smakuje jako dodatek obiadowy

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...oraz doskonałej jakości oliwa z oliwek. I jedno i drugie nadaje potrawom szczególny smak i aromat. Mało tego - mieszkańcy największej z greckich wysp, Krety, odkryli, że wiele roślin porastających...

  • American style, czyli stek z sosem barbecue

    Składniki: 4-6 łyżek sosu (np. Kuhne Barbecue, butelka 250 ml) 3 duże steki z rostbefu oliwa z oliwek sól, pierz, słodka czerwona papryka Przygotowanie: Mięso marynujemy na kilka godzin przed planowanym grillowaniem w oliwie z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Po upływie tego czasu steki układamy na mocno rozgrzanym ruszcie. Po zdjęciu z grilla podajemy...

  • Szaszłyczki z jogurtowym sosem

    Składniki na 4 porcje: łyżka oliwy (plus oliwa do smażenia) mała cebula posiekana 750 g mielonej baraniny (może być wieprzowina) 2 ząbki czosnku, rozgniecione 2 łyżeczki mielonego kuminu łyżka mielonej kolendry 1/4 łyżeczki mielonego chilli 1/2 szklanki orzechów piniowych, posiekanych i prażonych jajko sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Na rozgrzanej oliwie...

  • Musaka

    Składniki na 6 porcji: bakłażan, pokrojony w plastry 1/2 cm cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku, rozgniecione 500 g mielonego mięsa, najlepiej chudej jagnięciny puszka (400 g) pomidorów 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 szklanki startego żółtego sera oliwa sól pieprz świeże oregano do dekoracji Biały sos...

  • Comber jagnięcy

    Składniki na 1 porcję: Comber jagnięcy 200g Czosnek 2 ząbki Rozmaryn 2 gałązki Groszek cukrowy 30g Mini cukinia   30g Młoda marchewka zwykła  30g Młoda marchewka żółta 30g Groszek zielony  120g Cebula 20g Mięta 2 g Świeży ogórek  50g Grzybki shimaji  10g Masło 50g Oliwa 20ml Sposób przygotowania: Comber jagnięcy czyścimy z błon, następnie okładamy rozmarynem...

Dyskusje na temat: oliwa
  • Re: oliwa vs oleje

    wogóle nie smaże na oliwie. jesli chodzi o oleje: sezamowy dabur-na zimno, kokosowy do smażenia firmy ktc, oraz olej rzepakowy oleofarm

  • Re: Dobra oliwa

    PO takiej oliwie łamie moje mięśnie Kegla.Gruz po kolana leci

  • Re: Olej rzepakowy najlepszy w kuchni?

    rzepakowy czy oliwa z oliwek? a słonecznikowy nie???

  • Re: Dobra oliwa

    Do smażenia oliwa nie nadaje się zupełnie. Owszem można na niej smażyć ale wtedy nie jest zdrowa. Z olei roślinnych jedynie olej kokosowy.

  • Re:  OLIWY SMAKOWE

    Frantoi Curtera to moim zdaniem najlepsza oliwa z oliwek. Nie znajdziecie lepszej;)

  • Re: Dobra oliwa

    A właśnie, że się nadaje. We wszystkich krajach południowych od starożytności smażono na oliwie, gotowano z dodatkiem oliwy, leczono rany, itd. Nagle smażenie na oliwie jest złe/ To c,i co produkują tłuszcze utwardzane robią propagandę, bo spada zainteresowanie ich wyrobami. Świadomość nasza - konsumentów wzrasta i nie dajemy się nabierać na ich oszustwa.

  • Re: Kurs fryzjerstwa w Gdańsku - gdzie?

    www.cetedu.pl CENTRUM USŁUG TERAPEUTYCZNYCH Gdańsk Oliwa tel: 518 663 271 zapraszamy

  • Re: Dobra oliwa

    Faktycznie dobra oliwa zastąpi śmietanę, np. doskonale sprawdzi się z truskawkami. Truskawki bez szypułek dajemy do miseczki, posypujemy cukrem i polewamy oliwą. Może być ubita z żółtkiem. Można jeszcze cebulki dodać dla smaku.

  • Re: Egzotyczne i skuteczne rady na cellulit :)

    Duzo pozytywnych opinii slyszalam o wlasnorecznie robionym peelingu kawowym- kawa, oliwa z oliwek, troche soli :)

  • Re: Dobra oliwa

    Ciężko o dobrą śródziemnomorską oliwę.. jedynie to można było trafić w delikatesach. Przed świętami byłam na zakupach i potrzebowałam kupić wszystko w hipermarkecie a że skończyła mi się oliwa to wzięłam taką która mi wpadła w oko. Wybrałam primo gusto i jestem pozytywnie zaskoczona jej smakiem. Jest dużo lepsza niż ta, którą kupowałam na eko bazarku.