• Informacje na temat:

    kompoty

Artykuły na temat: kompoty
  • Kompot gruszkowy

    Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod. Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich atrakcyjne kompoty, konfitury, półsłodkie marynaty lub ususzyć na wigilijny kompot.

  • Gruszki domowym sposobem

    Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod. Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich atrakcyjne kompoty, konfitury, półsłodkie marynaty lub ususzyć na wigilijny kompot.

  • Wiśnie dla malucha

    Choć ich cierpki smak sprawia, że lepiej smakują w postaci przetworów, świeże owoce też mają swoich amatorów wśród najmłodszych. Dojrzałe wiśnie doskonale nadają się na konfitury, dżemy oraz kompoty. Niemowlęta mogą pić świeżo wyciśnięty z nich sok. Jednak dzieciom, które skończyły rok, warto już podsuwać owoce (wydrylowane, bez pestek) w całości, ponieważ zawierają bogactwo witamin (najwięcej...

  • Czas na letni obiad

    Dla przedszkolaka Kilkulatek na pewno chętnie zje wakacyjne proste dania z dodatkiem słodkich, świeżych truskawek, np. makaron lub ryż. Całość wystarczy polać śmietaną i smaczny posiłek gotowy. Taki owocowym musem można przyozdobić naleśniki na słodko. Idealne do zamrożenia  Truskawki to owoce idealne na przetwory. Nadają się na dżemy, konfitury i kompoty. Dla dzieci warto mrozić...

  • Napoje na upalne dni

    ...dodatków, jak np. cytryna czy truskawka pokrojone w plasterki. Przed podaniem dziecku należy go przecedzić, aby malec się nie zachłysnął, a pływające owoce nie przeszkadzały mu w piciu. Domowe kompoty...

  • Śliwki w słoiku

    W polskiej kuchni popularne są przetwory ze śliwek. Nasze babcie robiły z nich powidła, dżemy i kompoty. Tymi przysmakami możemy rozkoszować się cały rok. W sezonie zawsze lepiej skorzystać ze(...) śliwki suszone, jak i konfitury, dżemy i kompoty zostawmy sobie na zimę. Latem bierzmy to, co naturalne i świeże. Najlepsze dla zdrowia.   Ewa Koza, dietetyk, mamsmak.com  

  • Śliwkowy zawrót głowy

    ...wady. Niewiedza nie chroni i nie sprzyja zdrowiu. W polskiej kuchni popularne są przetwory ze śliwek. Nasze babcie robiły z nich powidła, dżemy i kompoty. Tymi przysmakami możemy rozkoszować się(...) śliwki suszone, jak i konfitury, dżemy i kompoty zostawmy sobie na zimę. Latem bierzmy to, co naturalne i świeże. Najlepsze dla zdrowia.   Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com...

  • Figi i śliwki

    ...węgierki doskonale nadają się na ciasto (np. placek ze śliwkami), knedle, powidła i kompoty.

  • Morwa – więcej niż profilaktyka cukrzycy

    ..., marmolady, soki i kompoty, a także wina, likiery oraz nalewki.   Ewa Koza, mam smak.com...

  • Antidotum na świąteczne przejedzenie

    ...jelit. Kompot z suszu będzie dla nas bardzo pomocny. Jeszcze w latach dziewięćdziesiątych kompoty owocowe towarzyszyły nam niemal przy każdym obiedzie. Później przyszedł czas zachwytu kolorowo...

Wideo na temat: kompoty
  • Jak zrobić kompot z wiśni do słoika na zimę?

    Domowe kompoty na zimę tradycyjnie przygotowywały nasze mamy i babcie. Wielu z nas zarzuciło robienie pysznych napojów owocowych, ale dziś na szczęście coraz więcej z nas próbuje robić domowe kompociki, które są o wiele zdrowsze od tych gotowych, które czasem można spotkać w sklepie. Nie ma w nich sztucznych składników, a przede wszystkim mają wysoką zawartość prawdziwych, zdrowych owoców! Dla

Przepisy na temat: kompoty
  • Muffinki z rabarbarem - deser na lato

    Na ten smak czekamy cały rok: rabarbar. Można z niego robić nie tylko kompoty i ciasta, ale także dżemy i muffinki. Kto spróbuje smaku rabarbarowych muffinek, będzie chciał powtarzać ten deser jak najczęściej.

  • Rozgrzewające przyprawy

    ...pierników. Można nimi aromatyzować kompoty oraz likiery. Pasują również pikantnych potraw z korzenną nutą, jak: pasztety, duszone mięsa, marynaty czy pieczenie.

  • Desery z jabłek

    ...1. Sezon na jabłka już się rozpoczął i potrwa dosyć długo. Dobrze przechowywane owoce będą smaczne również zimą. 2. Najpopularniejszy jabłkowy przysmak to szarlotka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Warto jednak pamiętać, że jabłka doskonale smakują również z piekarnika, nadają się na soki, kompoty, musy oraz dżemy. Uprażone z dodatkiem cukru i cynamonu są świetnym dodatkiem...

  • Czas na leśne owoce

    ...pokarmowego: świeże są przeczyszczające, suszone działają zapierająco. Można je wykorzystać jako składnik sałatek owocowych, koktajli, zup. Robić z nich dżemy, konfitury, kompoty, soki albo wysuszyć na...

  • Koktajle owocowe: W sam raz na upał

    Przetwory przygotowywane przez nasze mamy i babcie odchodzą w zapomnienie. A to m.in. dlatego, że przyrządzenie dżemu lub powideł jest czasochłonne. Ciepłe kompoty również nie wydają się najlepszą propozycją w upalne dni. Za to soczyste koktajle przygotujemy w oka mgnieniu i będziemy mogli zabrać je ze sobą w każde miejsce. Pod warunkiem, że zrobimy je na bazie przefiltrowanej wody, a nie mleka...

  • Gruszki w słodkiej marynacie

    Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich atrakcyjne kompoty, konfitury, półsłodkie marynaty lub ususzyć na wigilijny kompot. 2 kg gruszek 1,5 kg cukru 1 szkl. octu łyżka goździka Gruszki po obraniu i pokrojeniu obgotować parę minut we wrzątku. Z 1 kg cukru i szklanki wody z obgotowania owoców ugotować syrop, zdjąć szumowiny i gorącym zalać gruszki...

  • Cynamon

    ...ostry, ni to słodkawy. Dobrze "współbrzmi" z innymi przyprawami. Jest ulubioną przyprawą do pierników, korzennych ciasteczek, słodkich potraw z ryżu. Konfitury i kompoty z gruszek, jabłek czy śliwek...

  • Owocowy zawrót głowy

    ...bakterii jelitowych i zmniejszają biegunkę. Kolorowe porzeczki W Polsce najpopularniejsze są odmiany: czarna, czerwona i biała. Można z nich robić dżemy, soki, wina, kompoty, a także jeść surowe. Zawierają...

Dyskusje na temat: kompoty
  • Re: Mąż nie pomaga mi w przedświątecznych porządkach

    rozetrzeć i ubij białko aby stało w misce i nie wypadło,.. zmieć podłogę bo się czymś nakruszyło lub coś wysypało,.. leć do piwnicy po powidła i kompoty, które otwórz ale nie zepsuj zakrętek

  • Re: Siedem prostych zasad żywieniowych

    Kiedyś jakaś pani profesor mówiła żeby właśnie gotować sobie kompoty. Wrzucić parę jabłek, gruszek czy truskawek jak są, nie dosładzać i pic takie kompoty czyli jak kto woli wody smakowe. Ponoć takie kompoty dłużej utrzymują się w organizmie, a sama woda jest szybko wydalana.

  • Kompoty

    ! Jaki kompot Wy najbardziej lubicie...Juz niedlugo okres truskawkowy...a to akurat owoc,z ktorego moim zdaniem kompot jest wysmienity... Moja babcia robila tez doskonale kompoty z czeresni z dodatkiem agrestu i pyszne gruszki z gozdzikiem... A moja mama robi doskonale wisnie w syropie...mmm pycha... A jakie kompoty WY preferujecie drodzy SMAKEROWICZE!?

  • Re: Szkarlatyna w przedszkolach. Rośnie liczba zachorowań

    Gasi o ile ja ma. Kartofle i kompoty sie nie pala. Swiece tez trzeba miec.

  • Re: Kompoty

    do dziś pamiętam wspaniały smak i zapach kompotu z truskawek i agrestu sama też robię kompoty(różne)ale takiego smaku jak tamten nigdy nie udało mi się wydobyć

  • Re: Czas na czereśnie

    Z kubla czeresni po wyjeciu pestek moznaby zrobic calkiem fajne wino niz marnowac je na kompoty.

  • Re: Kompoty

    Kompot kojarzy mi się z latem, lub z wigilią.Latem gotujemy kompoty ze świeżych owoców, a na wigilię to kompot z suszu owocowego.Dobrze jak ktoś ma swój sad i wtedy taki kompot ze świeżych owoców jest smaczny.Kiedyś gotowano kompoty w słoiki i zimą był jak znalazł.Jedna teraz cukier taki drogi,staje sie to nieopłacalne.Lepiej kupić bo ile tego można wypić?

  • Re: Woda - najtańszy lek

    to znowu reklama wody z plastikowych butli- rakotwórczych. picie soki samemu robione kompoty herbate kranówe a nie z butelek plastikowych

  • Re: Kompoty

    Mam kilka ulubionych kompotów. Z dzieciństwa najbardziej mile wspominam kompot z rabarbaru, który serwowano nam w upalne dni w przedszkolu, teraz jest to mieszany porzeczka czerwona z agrestem i gruszka ze śliwką i goździkiem. jednak najbardziej smakują mi kompoty z kwaśnych owoców bez cukru lub z niewielką jego ilością.

  • Re: B17 – witamina, której nie ma

    kiedyś robiło się w domu kompoty na całą zime z całych owoców z pestkami a teraz mało kto robi kompoty tylko kupuje się gotowe czy lepsze nie sądze! więc ubyło nam dużo z jadłospisu