• Informacje na temat:

    kalarepa

Artykuły na temat: kalarepa
  • ​Kalarepa dla każdego

    Wcześniej była znana m.in. w starożytnym Rzymie, gdzie nosiła miano caulorapa. Później słuch o niej zaginął i powróciła do europejskich upraw w XVIII wieku. Nie wyrzucaj liści Kalarepa jest(...) szczawiowy. Wprowadzona do codziennej diety kalarepa sprzyja prawidłowej pracy przewodu pokarmowego i właściwej perystaltyce jelit. Zawarte w niej związki siarkowe wykazują działanie grzybo...

  • Kalarepa i por

    Kalarepę uważa się za skarbnicę zdrowia. Taką opinię zawdzięcza wysokiej zawartości witaminy C, beta- karotenu i potasu.

  • Kalarepa – słodkie i odżywcze warzywo

    ....   Czy kalarepa jest ładna? Nie wiem. Lubię zadawać dzieciom takie pytania. Występuje w dwóch wariantach kolorystycznych - łodygi mogą mieć odcień zielony lub fioletowy. Warzywo w środku ma jasny, kremowy miąższ - a co najważniejsze - jest on słodki, zwłaszcza gdy kalarepa jest młoda.   Bulwy tworzą się po około ośmiu tygodniach od wysiewu. Warto wybierać egzemplarze średniej wielkości, są...

  • Kalarepa - w tym jest krzepa!

    ...wybierajmy zawsze tę o świeżych liściach. Koniecznie trzeba to warzywo dołączyć do naszego jadłospisu, bo jego wartości odżywcze są ogromne. Kalarepa ma podobną ilość witaminy C jak owoce cytrusowe. Dlatego jedna średniej wielkości kalarepa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten ważny składnik odżywczy. Poza tym zawiera witaminy z grupy B, witaminę A i K, niacynę oraz sole mineralne: wapń...

  • Zapiekanka z kalarepą

    Nie masz pomysłu na obiad? Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu. Zapiekanka z kalarepą będzie miłą odmianą codziennego jadłospisu.

  • Krzepka kalarepka

    Co takiego ma w sobie kalarepa i czy warto ją jeść. Sprawdźcie sami.

  • Jedzenie warzyw, takich jak: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, kalafior, brokuły, rzodkiewka, kalarepa, jarmuż, rzeżucha, rukola wpływa na zmniejszenie ryzyka nowotworów pęcherza moczowego, płuc, nerek, prostaty, piersi i jajników.

  • Trzy składniki letniej diety, które poprawią wygląd skóry

    Witamina C bierze aktywny udział w syntezie kolagenu, dzięki czemu zmarszczki się spłycają i wolniej powstają nowe.  Gdzie jest jej najwięcej: czarna porzeczka, papryka czerwona, natka pietruszki, jarmuż, kapusta, kalarepa, kalafior.  Witamina A przyspiesza regenerację naskórka - wygładza go i rozjaśnia.  Gdzie jest jej najwięcej: marchew, boćwina, szpinak, natka pietruszki, czerwona papryka...

  • Najlepsze produkty pod koniec czerwca

    ....  Młoda kapusta włoska, biała i czerwona, kalarepa, brokuł i kalafior - mają silne działanie antynowotworowe ze względu na najwyższą zawartość antocyjanów. Teraz mogą je jeść nawet chorzy na...

  • Twarożek z łososiem

    ...takie jak ogórki, papryka, marchewka, kalarepa, fenkuł, seler naciowy, rzodkiewki i pomidorki koktajlowe. Przepis pochodzi z książki:   Dziecięce menu dla całej rodziny...

Wideo na temat: kalarepa
  • Faszerowana kalarepa - wyborna przekąska

    Kalarepki to wyborne warzywa, które już wczesną wiosną pojawiają się w sklepach i na targowiskach! Są pyszne - to delikatny, niezbyt ostra kapusta o zwartym miąższu. Ma mnóstwo wartości odżywczych i smakowych - to prawdziwa skarbnica zdrowa i świetny sposób na chronienie się przed niektórymi nowotworami! Kalarepa świetnie smakuje surowa, ale znakomicie nadaje się również do faszerowania - w parę

  • Faszerowana kalarepa - wyborna przekąska

    Kalarepki to wyborne warzywa, które już wczesną wiosną pojawiają się w sklepach i na targowiskach! Są pyszne - to delikatny, niezbyt ostra kapusta o zwartym miąższu. Ma mnóstwo wartości odżywczych i smakowych - to prawdziwa skarbnica zdrowa i świetny sposób na chronienie się przed niektórymi nowotworami! Kalarepa świetnie smakuje surowa, ale znakomicie nadaje się również do faszerowania - w parę

  • Kiełbaski z grilla na cztery sposoby według Andrzeja Polana

    Majówka to tradycyjnie czas, kiedy po raz pierwszy rozpalamy grilla. Jak wiadomo, żaden prawdziwy grill nie może obyć się bez pysznej kiełbasy. Dlatego właśnie w kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan pokazał jak przygotować kiełbasę z grilla na 4 sposoby: na kiju, z patelni, z ziemniakami i sosem z rzodkiewki oraz z papryką i kalarepą.

Przepisy na temat: kalarepa
  • Faszerowana kalarepa

    Pomysł na zdrowy obiad.

  • Zupa z kalarepą i ryżem

    Lubimy to warzywo, chętnie je chrupiemy na surowo, ale rzadko gotujemy. A szkoda, bo kalarepa gotowana ma delikatny smak i dodaje zupie charakteru.

  • Faszerowana kalarepa

    Witamina C, mikroelementy, betakaroten, to wszystko znajdziesz w kalarepie. A dodatkowo, możesz jeść ją bez wyrzutów sumienia: jedna główka ma tylko 27 kcal!

  • Zupa cykoriowa z kalarepą

    Jedna porcja to tylko 200 kcal.

  • Kalarepa z groszkiem na gorąco

    Mało kto wie, że kalarepę powinno się spożywać ze względu na zawarte w niej przeciwutleniacze. Ponadto już zjedzenie jednej dostarczy naszemu organizmowi dzienną dawkę witaminy C. Oto przepis na porcję kalarepy dodawaną do drugiego dania.

  • Tatar ze śledzia z kalarepą i suszonymi śliwkami

    Sposób przygotowania Płaty śledziowe moczymy przez około 2 godziny. Gotujemy jajka na twardo, obieramy je i kroimy w kostkę. Płaty śledziowe również kroimy...

  • Curry na świeżo z boczniakami, cukinią i kalarepą

    Sposób przygotowania Najpierw przygotowuję świeżą pastę curry. Obieram czosnek, imbir ze skórki, usuwam z papryczki pestki a trawę cytrynową rozgniatam...

  • Zupa z kalarepki

    Marchew, ziemniaki, kalarepę obrać i pokroić w słupki.

  • Kalarepki nadziewane

    Serwując potrawy na rodzinny stół chcemy, aby były one w pełni naturalne, odżywcze i oczywiście smaczne. Doskonałym pomysłem na wspólny posiłek będzie więc połączenie zdrowych, sezonowych warzyw z delikatnym mięsem drobiowym. Kalarepa nadziewana piersią Kurczaka Zagrodowego oraz serem feta to propozycja, która łączy w sobie wszystko co najlepsze.

  • Zupy wiosenne

    Groszkowa Składniki dla 4 osób: puszka groszku zielonego 30 dag strąków groszku jabłko kolendra włoszczyzna kalarepa papryka natka pietruszki śmietana 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól pieprz 1. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój. Włóż do garnka, dodaj przyprawy, 1,5 l wody, gotuj 20 minut. Odcedź. Dodaj groszek, pokrojoną kalarepę, paprykę...

Dyskusje na temat: kalarepa
  • Re: Jak schudnąć 5 kg

    Dieta owocowo-warzywna, surówki wielowarzywne a do nich twaróg lub ryba albo chude mięso z dobrym olejem tłoczonym na zimno i ziołami, ja kupuje Zielony Nurt w internecie. A twarde owoce, jabłko, gruszka czy warzywa kalarepa, marchem pokrojone w talaki są do chrupania.

  • Re: Faszerowana kalarepa

    Faszerowana papryka https://youtu.be/52Ed2_MQaHY

  • Re: Jak zdrowo schudnąć dużo pracując?

    Szybka i zdrowa surówka wieczorna jest super. trochę warzyw kupisz po drodze z pracy, ryba ,ser pleśniowy lud kawałek piersi z drobiu lekko podduszonej dobry olej , ja używam Zielony Nurt i masz pyszną zdrowa sałatkę ,witaminy i kwasy omega. A do chrupania na cały dzień : marchewka -talarki ,twarde jabłko, gruszka ,kalarepa-plastry itd. Ja tak robię i już nie tyje tylko trzymam wagę taką do

  • Re: Faszerowana kalarepa

    Super, uwielbiam.

  • KALAREPA

    Jak przyrządzić coś smacznego z kalarepy. Proszę o sprawdzone i smaczne przepisy, sama nigdy nie jadłam a chciałabym sprubować.

  • Re: Faszerowana kalarepa

    Uwielbiam te oszukane zdjęcia - na zdjęciu surowe składniki, bo przecież ładniej wyglądają, niż purchawka z kalarepy czy pomidora. Tandeciarze!

  • Re: KALAREPA

    Zajrzyj do mnie :) jeśli lubisz polędwiczki wieprzowe -) A na przekąskę -kalarepka pokrojona w plasterki i skropiona cytryną:)

  • Re: Kalarepa – słodkie i odżywcze warzywo

    Kalarepa od dawna była stosowano do zup.

  • Re: KALAREPA

    Moja siostra chrupie kalarepki na surowo - jak jabłka, ale nigdy nie rozumiałam tego zamiłowania... ;) Ja lubię jako klasyczną jarzynkę z marchewką (jak groszek z marchewką).

  • Re: ​Kalarepa dla każdego

    Liście kalarepy mam żreć, to już lekka przesada, może jeszcze ze skórą, co? Właśnie to jest dobre w kalarepie, że jak się ją obierze ze skóry to nie ma już tam dużo szkodliwych substancji: pestycydów i innych środków ochrony czy nawozów stosowanych dolistnie w porównaniu do np. kapusty, kalafiora, gdzie te substancje mogą się w znacznej ilości gromadzić zarówno na zewnątrz liści i kwiatów jak i w środku.